Trandafirul, în rolul principal pe scena florilor. Ce trebuie să știi despre el?
Trandafirul este o floare pe care unii o consideră comună, datorită prezenței sale în majoritatea buchetelor sau aranjamentelor florale, în timp ce pentru alții rămâne o specie cu adevărat deosebită. Cert este că sub petalele sale grațioase, trandafirul ascunde o istorie bogată și nenumărate semnificații.
Timp de secole, oamenii au considerat trandafirul ca fiind una dintre cele mai frumoase și mai iubite flori, cu mireasmă dulce, fiind regăsit astăzi în peste 150 de specii. De aceea, merită să îl iei în considerare ori de cate ori vrei sa oferi un buchet de flori sau un aranjament floral deosebit.
Trandafirul – ce moștenire ancestrală se ascunde în petalele sale și de ce este atât de deosebit?
Provenind din regiunile subtropicale ale Emisferei Nordice, trandafirul este o plantă perenă decorativă, care face parte din familia Rosaceae și care a apărut cu peste 50 de milioane de ani în urmă. Cu toate astea, a atras atenția oamenilor mult mai târziu. Prima mențiune istorică despre trandafiri datează de aproximativ 2500 de ani și este localizată în Grecia Antică, acolo unde oamenii cultivau și culegeau aceste flori.
Conform mitologiei grecești, trandafirii au fost creați de Afrodita, zeița iubirii. Trandafirul a fost creat prin combinarea lacrimilor Afroditei cu sângele iubitului ei, Adonis. Afrodita i-a dat trandafirului numele în onoarea fiului ei Eros, rearanjand doar o singură literă în numele lui. În timp, Eros i-a dat trandafirul lui Harpocrate, zeul tăcerii, ca mită pentru a ascunde slăbiciunea zeilor. De acolo, trandafirul a devenit simbolul secretului, al tăcerii și al iubirii.
Trandafirul a mai fost folosit și de împărații romani pentru umplerea băilor cu apă de trandafiri și pentru decorarea locurilor în care obișnuiau să dea petreceri. De asemenea, petalele de trandafir erau folosite ca și confetti.
Mai târziu, Cleopatra a VII-a folosea petalele de trandafir în timpul multor apariții publice, fiind inspirată de ideea de a asocia mirosul frumos al trandafirului cu propriul ei parfum. Această idee a fost inclusă în dragostea Cleopatrei cu Marc Anthony, deoarece locuințele ei erau pline cu petale de trandafir pentru a asocia mirosul parfumat cu prezența ei.
În Evul Mediu, trandafirul a fost cultivat pentru a servi ca ingredient în medicamente într-o varietate de pulberi și uleiuri. Se credea că elixirul de trandafiri tratează anumite boli.
În 1455, în Anglia, a început „Războiul Trandafirilor”, unde Henric al VI-lea de Lancaster a fost atacat de nobilii din York. Edward al IV-lea de York l-a înlocuit pe Lancaster ca Monarh. Astfel, casa Lancaster ia ca simbol trandafirul roșu, în timp ce Casa York alege trandafirul alb. În cele din urmă, Henric al VII-lea din dinastia Tudor câștigă războiul, motiv pentru care creează un noul simbol prin combinarea celor doi trandafiri. Trandafirul Tudor devine așadar emblema Angliei, care rămâne și astăzi unul dintre cele mai importante simboluri.
În prezent, trandafirii își păstrează semnificația ancestrală a frumuseții și iubirii, devenind unii dintre cele mai căutate flori în aranjamentele și buchetele florale.
Trandafirul – ce lucruri interesante trebuie să știi despre acesta?
Deși este folosit în foarte multe domenii, cea mai comună utilizare a trandafirului este în buchetele sau aranjamentele colorate de flori. Indiferent că alegi să oferi un buchet de câțiva trandafiri, un singur fir sau un aranjament complex, compus din mai multe tipuri de flori, este bine să știi cât mai multe despre această floare.
Iată, așadar, câteva detalii interesante despre această floare:
1. Există peste 200 de specii de trandafiri și nu mai puțin de 30.000 de soiuri;
2. Trandafirul se regăsește într-o paletă coloristică impresionantă. Aceasta variază între alb, galben, roz, roșu și diverse combinații între aceste culori;
3. Pe lângă culorile clasice ale trandafirilor, în ultimii ani, s-a reușit obținerea unor trandafirii de culoare albastră și neagră;
4. Trandafirii pot fi înmulțiți prin mai multe moduri. Aceștia se pot înmulți atât prin semințe, cât și prin butași, drajoni, altoire sau marcotaj;
5. Unul dintre cele mai scumpe uleiuri esențiale din lume este uleiul pur de trandafiri. Este nevoie de peste 2000 de kg de petale de trandafiri pentru a se obține jumătate de litru de ulei;
6. Motivul pentru care trandafirul este folosit în alimentație este cât se poate de simplu: are o aromă plăcută și are un conținut bogat de antioxidanți, fier, magneziu și vitamina C;
7. Cel mai scump trandafir din lume a costat peste 3 milioane de dolari;
8. Cel mai bătrân trandafir din lume poate fi găsit pe zidurile Catedralei Hildesheim din Germania, având o vârstă de peste 1000 de ani.
Dacă ești în căutarea unor buchete sau aranjamente cu trandafiri, apelează la atelierul IMOD Flowers. Bogate în culoare și parfum, cadourile florale de la Imod Flowers sunt o încântare pentru suflet. Talentul și îndemânarea maeștrilor de la IMOD Flowers transformă orice buchet sau aranjament cu trandafiri într-o adevărată bucurie pentru persoanele dragi.