Secrete pentru ca florile din vază sa reziste mai mult timp
Proaspăt tăiate din grădina ta sau primite recent, florile îți pot însenina zilele dacă le pastrezi în mod corespunzător. Un buchet de flori proaspete are puterea de a lumina orice încăpere, însă dacă nu sunt îngrijite corect, ele se vor ofili în scurt timp. Din fericire, există numeroase trucuri prin care aceste minunate și parfumate flori își pot păstra calitățile.
Iată în rândurile următoare cele mai bine păstrate secrete despre maniera în care pot florile să se mențină proaspete mai mult timp.
Secretele artiștilor florali pentru buchete proaspete și frumoase
Un buchet de flori în culori vibrante înveselește orice spațiu și generează o impresie de neuitat. Dacă vrei sa te bucuri de flori pentru o perioadă mai lungă de timp, trebuie sa le tai puțin din tulpină, înainte de a le aranja în vază. Folosește foarfece de grădină pentru a tăia 1-2 cm, într-un unghi care sa permită o bună absorbție a apei. Totodată, un aspect important pe care trebuie să îl ai în vedere este alegerea dimensiunii corecte a vazei.
În ceea ce privește apa în care se păstrează florile, artiștii florali recomandă schimbarea sa zilnică. Apa trebuie sa fie proaspătă, la temperatura camerei. Dacă este posibil, adaugă în apa nutrienți florali care prelungesc viața florilor și împiedică apariția bacteriilor.
De asemenea, taie și frunzele care se află pe tulpină, în apă. În caz contrar, pe frunze se vor dezvolta bacterii care scad rezistența florilor, iar apa va căpăta un miros neplăcut. Ulterior, trebuie să verifici zilnic dacă frunzele și petalele s-au veștejit, caz în care trebuie să le înlături.
Un alt secret este sa igienizezi interiorul vazei o dată la două sau trei zile. Înainte să adaugi apă proaspătă, care să hidrateze florile, curăță vaza și înlătură eventualele depuneri. Astfel, te vei bucura de flori pentru o perioada mai lungă de timp.
Cum pot rezista florile mai mult în vază
Pune vaza cu aranjamentul floral într-un loc ferit de lumina directă a soarelui, curenți de aer sau fructe. Artiștii florali știu cel mai bine că florile rezistă mai bine la temperaturi joase. Evită amplasarea florilor sub razele directe ale soarelui sau chiar lângă dispozitivele generatoare de căldură.
Dacă poziționezi vaza în zone apropiate ferestrelor deschise sau lângă ventilatoare și aparate de aer conditionat, florile se vor deteriora într-un ritm rapid.
De ce să nu așezi buchetul de flori lângă fructe? Fructele aflate în perioada de coacere emit un gaz numit etilena care accelerează procesul de ofilire/uscare a florilor proaspete.
Iată câteva ingrediente pe care le poți adăugă în apa din vază pentru a păstra florile frumoase și proaspete pentru mai mult timp:
– Aspirină;
– Zahăr (mai ales pentru bobocii de floare);
– Câteva picături de oțet;
– Monede de cupru;
– Mix special de nutrienti pentru flori tăiate;
– Fixativ aplicat pe florile deschise.
Unele flori rezistă mai mult în mod natural. Spre exemplu, trandafirii, freziile, margaretele, crinii și floarea-soarelui se pastreaza proaspete mai mult timp, comparativ cu lalelele, ranunculus, narcisele, liliacul și zambilele. Important de reținut este faptul că florile bulboase sunt mai sensibile la căldură, astfel ele necesită apă rece sau chiar cuburi de gheață în vaza în care se păstrează.