Calele, flori cu o semnificatie cu totul aparte: iata ce simbolizeaza!
Denumirea acestei plante speciale vine dintr-un cuvant grecesc care inseamna „frumos“ si descrie admiratia pe care oamenii au avut-o intotdeauna fata de cale, flori cu o semnificatie aparte in mai multe culturi.
Legendele grecesti referitoare la aparitia calelor
O veche legenda spune ca stapanul zeilor din Olimp, Zeus, a inselat-o pe sotia sa, Hera, cu o alta femeie, iar din acea legatura s-a nascut Hercule. Pentru ca isi dorea ca acest fiu nelegitim sa capete calitati cat mai asemanatoare cu ale zeilor, l-a dus la patul Herei, astfel incat sa bea laptele acesteia in timp ce era adormita.
Zeita a simtit ca ceva este in neregula, s-a trezit brusc si cateva picaturi din laptele ei s-au imprastiat. Din cele cazute in cer a luat nastere Calea Lactee, iar cele ajunse pe pamant s-au transformat in cale, flori cu o semnificatie legata de frumusete, dar si de nastere si crestere armonioasa.
Vazand frumusetea acestor noi plante, Venus, zeita iubirii, a devenit geloasa si a incercat sa le intineze aspectul adaugand in mijloc un pistil galben. De atunci, florile amintesc si de gelozie si de iubire trupeasca.
Legende crestine despre aceasta floare
Nu numai in lumea apusa a zeilor Greciei vechi, ci si in crestinism calele sunt flori cu semnificatie multipla. De exemplu, una dintre cele mai vechi legende spune ca astfel de plante rasareau in calea Evei, in momentul in care a fost nevoita sa paraseasca paradisul alaturi de Adam, dupa ce sarpele o ispitise sa manance din Pomul Cunoasterii Binelui si Raului.
Daca initial imaginea plantei a fost asociata cu prima femeie, Eva, cea prin care omenirea a cunoscut Raiul si apoi a fost izgonita de acolo, cu timpul floarea a ajuns sa fie infatisata, tot mai des, in reprezentari ale Fecioarei Maria, femeia care a dat nastere Celui care a mantuit omenirea. Astfel, pentru milioane de crestini din lumea intreaga, mesajul sau este unul de renastere si de inviere.
Se considera ca forma de trompeta a florii este destinata sa anunte, in mod simbolic, victoria pe care Iisus Hristos a inregistrat-o asupra mortii. Prin urmare, ea este inclusa in numeroase buchete oferite in preajma Pastelui si a sarbatorilor care ii urmeaza, precum Inaltarea si Rusaliile, tocmai pentru a le reaminti credinciosilor triumful lui Iisus Hristos.
Preferata pictorilor
De-a lungul timpului, mai multi pictori celebri au fost atrasi de cale, flori cu o semnificatie profunda in tablourile pe care le-au realizat.
Unul dintre cei mai cunoscuti este mexicanul Diego Rivera, cunoscut, printre altele, si pentru ca a fost sotul celebrei pictorite Frida Kahlo. El a realizat mai multe tablouri in care apareau cale, ca un indemn pentru declansarea si victoria revolutiei mexicane. Unul dintre cele mai cunoscute astfel de tablouri este „Purtatorul de flori“.
La randul ei, artista americana Georgia O’Keeffe a infatisat frecvent in tablourile sale aceste plante. ceea ce i-a adus si prima vanzare majora si a propulsat-o in randul pictorilor de succes.
Cand daruiesti un buchet de cale, flori cu o semnificatie atat de diversa si de importanta in numeroase culturi, ii faci intr-adevar un compliment persoanei care le primeste. Ea are parte de un strop de frumusete divina, de increderea in posibilitatea renasterii si totodata de un indemn spre actiune.